Himmelspretten niet zo prettig
 
En toen was het dus Hemelvaart, oftewel “Kristi Himmelfartsdag”. Omdat dat veel te lang is om te zeggen, en omdat het steeds meer een dag aan het worden is van plezier hebben heet dat hier meestal “Himmelspretten”.
 
Vandaag eigenlijk niet zoveel gedaan. Thuis wat opgeruimd en zo. Daarna met iemand meegereden naar Djupedalen/Eivindsvatnet (dat is bij de bossen en de dam met water). Het idee was om ‘s avonds daar een stukje te gaan wandelen. Auto daar geparkeerd, en onder de weg door naar de dam gelopen. Toen begon het te regenen, en omgedraaid. Teruggekomen bij de auto was er...ingebroken. Achterruit was ingeslagen, en een tasje was weggehaald.
 
We waren letterlijk slecht vijf minuten weg, dus slechts op 2.5 minuut lopen van de auto toen het gebeurde! Schokkend dat het zo snel kon gaan.
 
Achteraf gezien: toen we de parkeerplaats op kwamen rijden stonden er nog verschillende auto’s daar, en liep er een man (licht getint, middellandse zee uiterlijk) op de parkeerplaats met een paraplu van de gemeente. Ik zei toen nog voor de grap “die stomme buitenlanders jatten zelfs de paraplu’s” van de gemeente. Nou, diezelfde man dus, stond zeer aandachtig naar de auto te kijken die NAAST de onze geparkeerd stond. Ik dacht dat dat was vanwege het plakkaat “te koop” op die auto, maar vermoedelijk dus vanwege andere redenen. D’r was niet veel weggehaald (en helemaal niets van mij), maar de kosten en ellende die het geeft is natuurlijk ontzettend groot: mobieltelefoon weg (alle telefoonnummers kwijt, en laten blokkeren, nieuw mobil nodig), ruit ingeslagen (verschillende keren naar de garage voor een nieuwe ruit, die auto had geen verzekering tegen inbraak), bankpassen kwijt (laten blokkeren en verschillende dagen kan men dus nergens pinnen), rijbewijs weg (extra onkosten en enkele weken/maanden zonder rijbewijs). Een nacht een auto zonder raam moeten parkeren enz..
 
En wat kon onze licht getinte man WEL gebruiken van zijn buit? Ongeveer 20-50 kronen, oftewel bijna vijf euro.....
 
Oh ja, de volgende dag bij één van de garages in het dorp geweest, zodra men de auto zag zei men “gisteren bij Djupedalen geweest? Dat is nummer vier vandaag”. Stond ook in de krant dat er verschillende auto’s leeggeroofd waren.
 
Op zich niet dom van hem: mensen gaan daar naartoe om een eind te wandelen en zijn dus vaak voor langere tijd weg, terwijl ze niet alles meenemen. Maar we waren zo ontzettend kort weg.....Raar....
 
PS: ik dacht altijd dat men in Frankrijk erg was met stakingen, maar hier kan men er ook wat van. Zoals gezegd, met Pasen waren het de piloten die staakten, en nu met Pinksteren waren het de veerboten.
 
Ongeveer de helft van de veerboten in het hele land lagen er uit, dwz, gereduceerde verbindingen. Bijvoorbeeld voor het veer in de richting Stavanger (Mortavika - Arsvågen) was de wachttijd 4-6 uur.
 
Stakingen op scholen en voor de politie werden op het aller-, allerlaatste moment afgelast. En dan is het hier ook nog zo dom dat er niet één CAO voor de luchtvaart geldt maar dat er continu stakingsdreiging is. Eerst dus de piloten (dat was een staking), vervolgens voor het cabinepersoneel, dan voor het grondpersoneel en tenslotte ook nog eens voor de veiligheidswachten op het vliegveld (met een deel annuleringen als gevolg).
Autoinbraak & veerstaking
Donderdag, 25 mei 2006