Boeken & Kajak
 
Eindelijk is het hier nu echt boven de 20 graden gedurende langere tijd. Dus buiten lezen en kajakken.
 
Wat lezen betreft: ik heb deze week twee boeken waar ik al lang in bezig was uitgelezen.
 
Het ene boek is “The Lexus and the Olive Tree” van Thomas Friedman, een boek over globalisering. Dit boek is een klein beetje verouderd (bijvoorbeeld Enron wordt nog geprezen als een lichtend voorbeeld). En ik ben het niet altijd met hem eens. Bovendien is hij op sommige delen (vooral op het eind) wel heel erg overtuigd over het Amerikaanse gelijk. Maar al met al wel een interessant boek om te lezen met veel grappige/interessante anekdotes.
 
De andere was “Fahrenheit 451” van Ray Bradbury.
Fahrenheit 451 (oftewel 232.78 graden Celsius) is de temperatuur waarbij papier brandt. Het boek gaat over censuur in een maatschappij waar de kennis van boeken verboden is. Vaak wordt dit boek vergeleken met bijvoorbeeld “1984” van George Orwell of “Brave New World“ van Aldous Huxley. Maar voor mij haalt Bradbury dat niet. Het boek is niet echt mooi verouderd. De zinnen zijn lang en omslachtig en het toekomstbeeld is behoorlijk achterhaald. Het wist me dus lang niet zo te boeien als bijvoorbeeld “1984”.
 
PS: Ik zag op het nieuws dat Jos Brink overleden was?
 
Verder naast het lezen ook veel gekajakked. Zowel dinsdag, woensdag en donderdagavond deze week uitgeweest tot ongeveer zonsondergang. Woensdag was de kortste tocht met een collega die net de veiligheidstraining heeft gedaan. Maar op dinsdag en donderdag waren het langere tochten met mensen met ongeveer mijn ervaring. Dus toen zijn we wat verder de golven op gaan zoeken (heerlijk om met mensen met ervaring te kajakken, je weet gewoon dat het een stuk veiliger is en dat we samen zijn, met genoeg training, ervaring en ook het goede materiaal (lampen, telefoon enz.). Het gebied ten noorden van Karmøy verkent, waar veel kleine eilandjes/grote stenen zijn en ook verschillende “zalmboerderijen”. Beide dagen op één van de eilandjes het uitzicht bewonderd en ook een dag met verse en nog warme “skillingsboller” (noors) (=kaneelbollen)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oh ja. In Noorwegen is het platteland nooit ver weg, met als gevolg dat men er soms een beetje rare muzieksmaak op  na houdt. Bijvoorbeeld Vassendgutane (een Noorse variant op Normaal?). De meeste nummers gaan dan ook over drank en vrouwen en vrijgezel zijn.
 
Om een idee te geven, hier zijn wat videoclips
 
 
Oh ja (deel 2), maandagavond kwam ik laat weer thuis van het vliegveld (we kwamen thuis mijn Zweedse collega tegen op het vliegveld die terugkwam van vakantie) deed mijn draadloos internet (en mijn muziek!) het niet meer. Het lichtje stond te knipperen en toen ik de stekker eruit trok en er weer indeed om ‘m te herstarten deed ‘ie zelfs dat ook niet meer....
 
En d’r was volgens mijn collega’s niet eens onweer geweest hier in het dorp terwijl ik wegwas. Da’s nou al de tweede keer, mijn vorige router (geen Apple) heeft dat ook al eens gedaan.
 
In elk geval kwam vandaag (donderdag) mijn nieuwe binnen, gelukkig best vlug dus. Maar misschien toch ook mijn router binnenkort maar aansluiten op de spanningsbeschermer.
 
 
Van alles wat
Donderdag, 23 augustus 2007