Projector, HD Xbox en mobiel
 
Ongeveer een week nadat mijn collega zijn nieuwe projectorscherm had gekocht volgde vandaag de bijbehorende projector.
 
Op dit moment maakt kennelijk Hitachi goede tv-schermen en projectoren (ook volgens de Noorse consumentenbond). Wel erg mooi op zo’n groot scherm hoor. En niet alleen groot scherm, maar ook HD. Zoals ik in Londen al gezien had is dat toch wel een stuk scherper en mooier hoor. Helaas wordt hier nog niets in HD uitgezonden (tenzij je Canal Digitaal of zo hebt), maar gelukkig zijn de meeste Xbox 360 spellen wel in HD. (NB: niet de hoogste HD kwaliteit, maar HD in elk geval). En je merkt echt wel het verschil. Bijvoorbeeld dingen waar we eerst over klaagden omdat ze niet goed te zien waren zijn nu haarscherp.
 
De verwachting is dat iedereen die nu een HD scherm heeft er de komende tijd veel vrienden bij zal krijgen ;-)
 
Ondertussen ben ik nu al een mijn nieuwe mobiel aan het gebruiken en waarom kan nou niemand een fatsoenlijke mobiel maken?!
 
Windows Mobiel
Mijn nieuwe heeft bijvoorbeeld Microsoft Windows Mobile als besturingssyteem en dat heeft de volgende bijzonder stomme dingen:
 
 1.  De batterij is snel leeg
 2.  Het duurt een eeuwigheid voor de mobiel gebruiksklaar is nadat je ‘m hebt aangezet
 3.  Weinig configureerbaar, bijvoorbeeld het is bijzonder lastig/onmogelijk om een afbeelding over het hele scherm als achtergrond te plaatsen
 4.  Soms is ‘ie onverklaarbaar traag, met vele secondes wachttijd voordat een commanda verwerkt wordt
 5.  Soms hangt ‘ie. De ene keer de hele telefoon zelf, een andere keer weer de domme Windows Media Player
 6.  Ik heb al een paar keer meegemaakt dat mijn hele adresboek leeg is (met name als ik ergens ben waar hij geen netwerk vind?!)... Na een paar keer opnieuw opstarten en wachten (één keer duurde het zelfs een uur) komt het wel weer terug. Maar compleet onacceptabel dat je een uur moet wachten voor je een telefoonnummer kunt kiezen!!
 7.  Als je ‘m ‘s nachts afzet werkt de wekker niet! Dus je moet ‘s nachts je telefoon aan laten staan (en dus nog meer batterij verbruiken) en niet vergeten het geluid af te zetten.
 8.  Ik kan geen functie vinden die automatisch het toetsenbord blokkeert na enkele secondes van geen gebruik
 9.  Ongeacht welke e-mail server men gebruikt het heet toch “OUTLOOK e-mail”. Waarom moet d’r persé een Microsoft merknaam staan? Die bovendien ook nog eens fout is. Dit is gewoon bewust erin gestopt. E-mail = e-mail. Waarom wordt e-mail “Outlook e-mail”? Het is langer, fout en onnodig.
 10.  Microsoft vertikt het om software mee te leveren die met een Apple werkt. Belachelijke pogingen om je helemaal aan allerlei andere Windows produkten te binden (zie ook vorige).
 11.  Microsoft vertikt het om je de SMSjes naar je computer te laten kopieren. Op elke computer (Windows of niet). Dit is gewoon stom! Elke mobiel die ik zelf gekocht heb (Nokia, Motorola) heeft dit al jaren standaard. Ik doe erg veel via SMS en heb nu dus al 100en (1000en?) SMSjes op mijn mobiel staan die ik niet kan back-uppen. Dit is wel een van de domste dingen en voor mij een van de grootste nadelen. Je kunt de hele “harde schijf” van de mobiel zien als je ‘m aan de computer hangt maar de SMSjes zijn gewoon “verstopt”. Waarom!!? Waarom?!?! Ook dit is bewust. Maar waarom?!
 12.  Het adresboek is bijzonder eigenwijs, en sorteert steeds de namen als ACHTERNAAM, VOORNAAM, terwijl ik het toch echt andersom wil hebben. (Als je een naam bewerkt maakt Windows het toch weer ACHTERNAAM, VOORNAAM)
 13.  Als je de interface taal wijzigt moet je de hele mobiel opnieuw opstarten!!! Tja, Windows hè? Maar wel belachelijk. (ik kon er helaas geen goede foto van maken om hier bij te plakken)
 14.  Het schrijven van SMS’en wordt soms heel moeilijk gemaakt als hij zelf hoofdletters e.d. gaat veranderen. Maar soms doet ‘ie het ook weer niet. En als je per ongeluk een fout woord aan het woordenboek toevoegt dan komt dat woord tot vervelens toe steeds als eerste terug.
 15.  Je kunt niet tekst uit berichtjes “knippen en plakken” in andere berichtjes. Dom gebrek.
 16.  Als je een SMS schrijft kun je niet een telefoonnummer uit je adresboek invoegen. Ook dit is al jaren mogelijk met alle andere mobiele telefoons. Dom en achterhaald dat het hier niet eens kan. Terwijl dit toch de telefoon is met de meeste “overhead” aan software en waarschijnlijk ook de duurste software.
 17.  In dezelfde categorie: als je meerdere woorden op dezelfde manier schrijft op het toetsenbord van een mobiel (bv “du” en “et” zijn de Noorse worden voor “jij” en “een”, en worden allebei gespeld door op 3 8 te drukken) dan komt het meestgebruikte (of laatstgebruikte?!) woord eerst, gevolgd door een menu waarbij de andere keuzes komen. Maar dit is bijzonder onhandig, want je weet vantevoren niet of “du” op het scherm komt of “et”. En je moet dus wachten tot alles op het scherm staat en dan eventueel het goede woord kiezen. Dat maakt het traag en onhandig. Vooral voor een taal zoals Noors met veel korte woorden die op elkaar lijken.
 18.  De BACK toets (pijltje naar links) heeft niet altijd dezelfde functie. Erg verwarrend en ondoordacht!
 19.  Geen mooie “herinner” functie zoals m’n Motorola Razr wanneer nog ongelezen SMS of gemiste gesprekken hebt. Dit wordt nog eens een stuk erger gemaakt doordat het scherm steeds volledig op “zwart” gaat (om tenminste nog een beetje levensduur op de batterij te krijgen). Hierdoor kun je niet zien of je een SMS of gesprek gemist hebt. Ik weet niet hoe vaak per dag ik de telefoon wel niet moet vastpakken om een toets duwen en dan kijken of er een envelopje op je scherm stond. VEEL te onhandig!!
 
Verder nog wat rare dingen met de telefoon zelf:
 1.  Soms werkt de joystick niet goed, of niet
 2.  Geen dichtvouw telefoon, waardoor je steeds het toetsenbord handmatig moet blokkeren en deblokkeren als je het wilt gebruiken. Nog dubbel zo onpraktisch gemaakt omdat het niet automatisch blokkeert.
 3.  Groot en zwaar
 
Naast al deze nadelen, en sommige zijn te gek voor woorden (en absoluut een reden om nooit zelf een telefoon te kopen met deze versie van Windows Mobile) heeft het ook wel een paar voordelen:
 
 1.  Goede integratie met mijn werk e-mail en kalender
 2.  En uitgebreid adresboek, met plaats voor veel verschillende gegevens
 3.  Zowel een Engels-, Noors- en Nederlands-talig woordenboek voor SMS. De eerste keer dat ik dat heb en dat is zeer fijn
 4.  Geschikt voor draadloos internet. Ik kan goedkoop en snel surfen op internet wanneer er ergens een onbeveiligd draadloos internet toegangspunt is.
 
Motorola Razr
 1.  Buitengewoon beperkt adresboek. Zo kun je bijvoorbeeld geen adressen opslaan.
 2.  Als je ‘m afzet (bv. lege batterij) en dan aan een lader legt, dan kun je ‘m niet aanzetten voordat je ‘m van de lader afhaalt.... HALLO?!
 3.  Als je een inkomend gesprek mist komt dat op het scherm te staan. Maar als er daarna een SMS binnenkomt dan wordt het gewist van het scherm dat je een gesprek gemist hebt. Bijzonder dom en onhandig!
 4.  Soms onhandig SMS’en. Als je een teken in wilt voeren moet je weten welke kant je op moet zoeken want je kunt het niet zien op het scherm.
 5.  Mijn versie heeft de woordenboeken voor de Scandinavische talen en Engels, maar geen Nederlands.
 6.  Behoorlijk ondoordachte menus. Dingen ziet niet op een logische plaats, en sommige dingen moet je 7 niveaus diep voor je er eindelijk bent (bv. Bluetooth aanzetten)
 7.  Het adresboek is niet intuïtief
 
Naast al deze nadelen, en sommige zijn te gek voor woorden heeft de Razr ook wel voordelen:
 
 1.  Bijzonder klein. Bijna onzichtbaar in je broekzak. Da’s bijvoorbeeld erg fijn op een zomer- of zaterdagavond.
 2.  Als je en binnenkomend gesprek mist of nog een ongelezen SMS hebt krijg je elke 10 minuten ‘n kleine herinneringsbiep of tril.
 3.  Goede trilfunctie
 4.  Makkelijk om in te praten omdat je ‘m kunt uitklappen en dan een lekker lange telefoon krijgt die je én aan je mond én aan je oor kunt houden
 5.  Dichtklaptelefoon: nooit extra werk met het blokkeren/opheffen van het toetsenbord.
 
Is het werkelijk zo moeilijk om goede software voor mobiele telefoons te maken. Of ze te testen? Waarom hebben ze wel een Media Player, maar geen stopwatch of countdown timer. Waarom al deze rare begrenzingen (een collega had een LG telefoon met een berg geheugen, maar het was niet mogelijk om meer dan 20 dingen in een TO DO lijst te hebben?!?!)
 
D’r zijn mensen die zeggen dat men bijvoorbeeld mp3 spelers kan vinden die meer functies hebben dan een iPod, of die langer op een opgeladen batterij kunnen spelen. Maar d\r zit voor mij ook ontzettend veel waarde in dingen die gewoon werken. Snel toegankelijk, makkelijk te begrijpen en voorspelbaar. Het gerucht is dat Apple binnenkort met een mobiele telefoon op de markt komt. Ik ben erg benieuwd of dat waar is en of ze er dan in slagen om de markt te vernieuwen met gebruiksgemak. Want dat is iets wat Apple vaak beter kan dan alle andre firma’s. Ook is Apple vaak erg goed in nieuwe functies in te voeren op een doordachte manier. Vaak niet echt baanbrekend, maar doordacht en goed uitgevoerd, wanneer de functie klaar is. In kleine stapjes.
 
Oh ja, verder een “tweeling SIM” kaart gekregen (omdat ik dan de Razr op zaterdagavond kon gebruiken en de andere voor werk), maar het blijkt dat de SMSjes alleen op de ene (hoofd)SIM kaart aankomen!! Totaal nutteloos dus om twee SIM kaarten te hebben.
 
 
Dinsdag
Dinsdag, 19 september 2006