17 mei - Nationale feestdag
 
Woensdag was hier de nationale feestdag, 17 mei (“syttende mai”, ook wel “nasjonaldagen” of “grunnlovsdagen” genoemd). Op deze dag wordt gevierd dat op 17 mei 1814 de Noorse grondwet werd goedgekeurd. Noorwegen was toen net door Denemarken aan Zweden gegeven als straf voor de steun die Denemarken aan Napoleon had gegeven.
 
Het is een beetje zoals onze koninginnedag, maar dan anders. Vaak wordt het ook op deze dag de bevrijding (“frigjøring”) gevierd, in plaats van op 8 mei (ja, acht mei).
 
In elk geval 17 mei is een dag met een vol programma (pdf bestand met kranslegging, toespraken, kinderoptocht, optocht van alle verenigingen (majorettes, turnvereniging, mannenkoor, enz.) en een schoolverlatersoptocht (“Russ” zoals eerder verteld). En iedereen is natuurlijk op zijn best gekleed: in klederdracht van jong tot oud. Of anders toch minst in pak. (ik dus ook). Enkele foto’s kun je vinden door hier en hier te klikken. Het Noorse woord “neste” betekent trouwens “volgende” als je de volgende foto wilt zien.
 
Na de BBQ van de avond tevoren ‘s ochtends rustig aan gedaan. Daarna met enkele collega’s afgesproken en wat door het dorp gewandeld, mensen kijken en standjes kijken. Wat warme chocomel gedronken want het was best koud, en het regende tussendoor ook nog. Daarna de grote mensen optocht gekeken en de schoolverlatersoptocht. Vervolgens met z’n twaalven een plekje gevonden bij Peppe’s en daar gegeten. En ‘s avonds hadden we nog een baan gereserveerd in het bowlingcentrum en met zijn allen gebowld. Gezellig dus!
 
PS: eindelijk kan ik nu ook Nederlandstalige spellingscontrole gebruiken als ik mijn weblog bijwerk! Yippie!
 
 
Nasjonaldagen
Woensdag, 17 mei 2006