Haugesund Rockfest - Deel 1
 
Het dorp hier staat in de top 25 van de grootste steden in Noorwegen. Maar voor Nederlandse of Amerikaanse begrippen is het natuurlijk niet echt groot.
 
En ook al is er geen universiteit (slechts een hogeschool waar men ook een Master’s titel kan halen) naar verhouding zijn er wel veel hoger opgeleiden. Dat is de invloed van de olie- en gasindustrie die hier sterk vertegenwoordigd is in de regio.
 
Maar de meeste hoger opgeleiden zijn natuurlijk wat verwend met cultuur en andere dingen van een grote stad. Om de hoger opgeleiden naar de regio te krijgen (en ze daar te houden) is de regio is erg actief in het aanbieden van concerten, theater en andere culturele dingen (ze hebben zelfs de Noorse webpagina kulturby.no, wat zoveel betekent als “cultuurstad”)
 
Dit weekend was het tijd voor het Haugesunds Rockfest, een twee-daags muziek festival met optredens op verschillende plaatsen van bekende en lokale bekende artiesten.
 
Mijn nieuwe werkgever was hoofdsponsor van het festival, dus kon ik mooi goedkoop aan kaartjes komen (2 voor NOK 300, ipv NOK 450 per stuk).
 
Een collega van me was op reis, en kon dus niet mee, maar zijn vrouw wilde graag naar het Rockfest, dus zij/hij vroeg of ik met haar naar het concert wilde.
 
De vrijdagavond begon in de grote buiten-arena (foto) met de lokale popband met de weinig originele naam “Haugesunds popensemble” (één van die jongens ken ik wel) en ze speelden erg goed, al hadden ze nog nooit voor zoveel mensen gespeeld. Omdat de hoofdact een bekende Zweedse band was speelde de hele lokale band (foto) in de Zweedse (foto) voetbalkleren (foto).
 
Daarna was het Zweedse Kent, de absolute hoofdact van het festival (foto). Na afloop probeerde allen van de grote buitenarena naar Byscenen te gaan om Elvira Nikolaisen te zien (foto), maar dat was natuurlijk hopeloos te klein. In plaats daarvan maar het dorp ingegaan, waar ik een stel andere collega’s en vrienden tegenkwam.
 
Popfestival
Vrijdag, 16 juni 2006