New York, New York
 
Op zaterdag en zondag rondgekeken in New York City. Toevallig waren deze dagen ook de voorbereidingen en de viering van “Columbus Day” in volle gang.
 
Het zijn vooral de latino’s volgens mij die de ontdekking van de Amerika’s door Columbus vieren. Zondag was de grote optocht door New York over Fifth Avenue van allerlei scholen, buurtverenigingen en andere groepen (de latino’s van de brandweer, de mexicanen bij de politie enz.) met veel latijns-amerikaanse muziek en dans.
 
Zoals ik gisteren al schreef: toch wel heel erg het gevoel weer thuis te zijn! Bijvoorbeeld ‘s ochtends bij het ontbijt eten in een winkeltje om de hoek: gewoon lekker herkenbaar eten, en echt alles vers. Ook grappig om weer te eten terwijl er een grote groep politie-agenten naast je zit, die ook zitten te eten. Met of zonder kogelvrije vesten, maar allemaal met die typisch Amerikaanse platte pet. Waarbij ik toevallig bij een van de agenten van Mexicaanse afkomst een Maria-prentje aan de binnenkant ingelijmd zag zitten.
 
Op Columbus dag waren de agenten trouwens allemaal in gala uniform. Ook mooi om te zien.
 
Raar om na 12 jaar weer in New York te zijn. Dit keer zonder World Trade Center. We zijn wel bij “Ground Zero” wezen kijken. Een beetje raar om daar te zijn. Wat bij mij die allereerste keer zo’n grote indruk maakten waren die twee enorme hoge torens, die letterlijk alle andere verbluffende hoge wolkenkrabbers zo ontzettend klein laten lijken. En om daar nu terug te komen ... nu missen ze juist wat die plek zo speciaal maakte. Nu is het een gat in de grond, en niet eens zo’n groot gat. Als je er nooit eerder bent geweest en het WTC nooit hebt gezien is het onmogelijk om voor te stellen hoe hoog die gebouwen waren.
 
Maar raar om te denken dat op dat niet zo grote plekje er wel twee hele grote vliegtuigen zijn neergestort, en dat er juist eerst die twee enorme torens stonden.
 
Nu dus vooral een bouwput, met hekken eromheen waar op verschillende het oude WTC en 11 september 2001 herdacht worden. Onder andere door een lijst met namen van alle slachtoffers.
 
Overigens, ik vind Amerika een erg bijzonder land, maar ik ben het niet helemaal eens met de tendens om al die slachtoffers ook meteen “helden” te noemen, zoals op die lijst met namen. Ja, voor mij zijn er ook helden bij op die lijst, bijvoorbeeld de poltiemannen en brandweerlui die omkwamen terwijl ze anderen probeerden te redden. Maar zeer veel van die mensen waren gewoon de die dag op hun kantoor aan het werk. Niet minder, maar ook niet meer. Zij waren geen helden. En het doet er niets aan af aan wat er die dag is gebeurd wanneer ze “slachtoffers” genoemd worden ipv. “helden”.
 
Maar goed. Al met al toch best wel indrukwekken, maar vooral dus omdat ik de torens daar eerst al ooit beklommen heb.
 
Ik zal trouwens binnenkort wel een keer mijn foto’s ook op internet zetten.
Columbus Day & World Trade Center
Zaterdag en zondag, 7 & 8 oktober 2006