11e september
 
Ik weet nog precies waar ik was, 11 september 2001.
 
De hele dag had ik al aan mijn proefschrift gewerkt vanaf thuis en in de loop van de middag zat ik even op de Microsoft Newgroups te kijken voor Windows XP. (Die was toen nog niet uit en ik was beta-tester voor Microsoft).
 
Één van de mensen maakte een opmerking “My heart goes out to those poor people in the World Trade Center”. Raar want dat paste namelijk helemaal niet in een discussie over Windows. Dus ik probeerde even op CNN zijn internetpagina te kijken, maar kwam er niet op omdat hij wel overbelast leek. Dan de NOS pagina maar ‘ns proberen, maar die had hetzelfde probleem. Nou, als alles plat ligt is er iets zeer serieus gebeurd!
 
Naar beneden gegaan om tv te kijken en ik zag net hoe de eerste van de twee torens instortte!! Erg schokkend!
 
Ik herinner me nog hoe mijn ouders vertelden hoe ze nog precies wisten waar ze waren toen Kennedy vermoord werd en toen mensen op de maan landen. Je denk dan toch altijd dat dat het een beetje raar is. Maar ik denk dat onze generatie nu ook zijn eigen “Kennedy moment” heeft.
 
Mijn allereerste keer in New York, in 1994, was ik zeer onder de indruk van al die hoge gebouwen. En natuurlijk vooral die twee enorme torens van het World Trace Center, net naast elkaar. Natuurlijk was het uitzicht van boven fantastisch, maar dat was niet wat het meeste indruk op me maakte. Dat was dat die twee torens zo ontzettend hoog waren. We hebben allemaal de beelden op tv gezien van hoe de gebouwen instortte. Maar vooral als je ze in het echt hebt gezien kun je nauwelijks voorstellen hoe groot ze waren, en hoe raar het daarom is om ze steeds weer opnieuw zo te zien instorten.
 
De VS heeft nog altijd een speciale plek in mijn hart. En daarom is deze dag ook belangrijk voor me.
 
 
Herdenking
Maandag, 11 september 2006