Wandelen [updated]
 
Ik ben ondertussen weer zover dat ik weer kan gaan wandelen. De avonden zijn nu al weer heel lang [zonsondergang rond 22.00u] en het is de laatste tijd behoorlijk stabiel. Tenminste in elk geval op de dagen dat ik vrij heb.
 
Dus om m’n knie te trainen probeer ik één of twee keer per week wat te gaan wandelen. Niet echt al te zware, steile wandelingen door moeilijk terrein, maar wel in heuvels en bossen. Dus vrijdagavond met Joakim en Tormod ongeveer een uur gewandeld in Norheim, een deel van de gemeente Karmøy. [Dat is vlak bij de grote brug, en dezelfde gemeente als de oude stenen kerk en het Vikingdorp]. Was wel lekker rustig. Viel me op dat de meeste huizen aan de schaduwkant van de heuvels gebouwd zijn. Niet al te slim, maar waarschijnlijk zo bepaald door de gemeente. Flinke stukken met héél veel ruimte en dan staan er 100 huizen bijna bovenop elkaar. Je zou toch denken dat ze genoeg ruimte hier hadden. Na het wandelen even naar de supermarkt gereden om chips en cola te halen en daarna bij mij thuis verder met Joakim Xbox gespeeld.
 
De volgende dag was trouwens mijn knie best wat stijf, dus ik blijf oefenen.
 
Oh ja, over het plaatje hierboven: alle Noorse gemeentes hebben een gemeente (kommune) logo in de vorm van een schild. Bosrijke gebieden gebruiken wel eens groen, fjordengebieden/meren en zee- en ijsgebieden hebben wel eens blauw, maar over algemeen zijn de logo’s rood mdat rood de nationale kleur is.
 
Het logo vindt je meestal als het dorp in rijdt, en op het gemeentehuis (meestal een lelijk betongebouw uit de jaren ‘60). Hier in het dorp hebben we trouwens WEL een mooi stadhuis/dorphuis: gedoneerd aan het gemeentebestuur door een rijke visser. Het dorpslogo is trouwens blauw, vanwege de zee.
 
Trouwens de vrouw van de burgemeester werkte [tot ze zwanger werd] bij mij in het bedrijf. Maar het echtpaar is nog wel eens in het nieuws. Die mevrouw was namelijk eerst getrouwd met een Franse militair. En die fransman komt nog wel eens de boel lastig vallen met roddelbrieven achter alle ruitenwissers in het dorp gestopt en zo, vol met bedreigingen. Niet zo lang geleden was er het vermoeden van een bom in de auto van de burgemeester, en dus stond het dorp op de voorpagina’s van alle kranten. Grappig trouwens dat een “burgemeester” hier “ordfører” heet, oftewel “woordvoerder”.
 
 
Karmøy kommune
Vrijdag, 28 april 2006