San Francisco
 
Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat een aardbeving grote delen van San Francisco verwoestte. Raar om te lezen dat het eigenlijk nog helemaal niet zo lang is geleden!
 
Natuurlijk is het bekend, ook toen, dat SF in een aardbeving gevoelige regio ligt, maar de stad was nog helemaal niet zo heel oud, en dan al zo’n grote aardbeving. De foto boven is het stadhuis van de stad, vóór en ná de aardbeving. Bijna 300 000 van de 400 000 inwoners van de stad werden dakloos. Niet alleen van de aarbeving zelf trouwens, maar ook van branden na de aardbeving. Gaslekkages gecombineerd met gebroken waterleidingen (om te blussen) waren natuurlijk een gevaarlijke combinatie.
 
En sommige branden waren ook aangestoken. Er waren namelijk mensen die wél een brandverzekering hadden, maar geen verzekering tegen aardbevingen...vandaar. Met name Italianen (uit Little Italy) waren daar zeer bedreven in.
 
Tot de Katrina orkaan vorig jaar was dit de grootste ramp uit de geschiedenis van de VS. De gecombineerde kranten in San Francisco (met name de San Francisco Chronicle, op sfgate.com) hebben ook hele serie gewijd aan de aardbeving natuurlijk.
 
 
 
100 jaar sinds aardbeving
Dinsdag, 18 april 2006