Vinmonopolet
 
Toen ik zaterdag bezoek kreeg moest ik natuurlijk ook witte wijn hebben (voor het gerecht) en rode wijn (voor de gasten). En in dit prachtige land kun je natuurlijk maar in één winkel terecht als je wijn of iets dergelijks nodig hebt: bij de Vinmonopolet. En ja, dat betekent inderdaad zoiets als “wijnmonopolie”, en dat klopt dus. Hier in het dorp hebben we één zo’n winkel en in het nabijgelegen eiland hebben ze er ook één. Met andere woorden, er zijn slechts twee winkels voor 70.000 mensen waar men wijn kan kopen.
 
Op zaterdag is het daar dus bijzonder druk, omdat iedereen natuurlijk in dezelfde winkel zijn boodschappen moet doen.
 
In elk geval vond ik de wijnen die ik nodig had (Californisch natuurlijk) en terug naar huis gelopen. Kwam een collega tegen onderweg, en tja, die blauwe plastic Vinmonopolet tassen kent natuurlijk iedereen. Je loopt dus wel erg te koop met het feit dat je drank bent wezen kopen.
 
Raar land hoor! Voordeel is trouwens wel dat het een grote winkel is, waar ze echt bijna alles hebben, en ze ook verstand van zaken hebben.
 
Als je trouwens een beetje Noors kunt lezen, dan is de geschiedenis van de winkelketen wel verhelderend. Die pagina is trouwens in het Nieuw Noors, wat je oa. kunt merken aan dat ze meer “a”’s gebruiken. Bijvoorbeeld zij schrijven “elke volwassen inwoner” als “kvar vaksen innbyggjar”. Terwijl ik zou hebben geschreven “hver voksen innbygger”.
 
Fijn hè, dat je maar meteen twee talen mag leren!
 
 
De drankenwinkel
Dinsdag, 4 april 2006