Whoops!
 
Mooie zonnige dag voorspeld. Omdat er donderdag bijna geen kajak meer was te krijgen vroeg (11u) afgesproken met collega en zijn vrouw en één van de zomerstudenten die wel eens kajakken wilde proberen.
 
Nu was “mijn” kajak, de Storm, ook al weer weg. Dus maar zijn kleinere zusje, de Squall geprobeerd, zie foto boven, maar dan in het grijs. Die was echt een stuk onstabieler!! GPS vergeten, maar verder wel alles meegenomen.
 
Richting Storøy gepaddeld in de zon, maar ook redelijk wat wind. Het weer was zo mooi dat ik ook deze keer mijn kajakjas thuis had gelaten. De Squall is redelijk vlak aan de onderkant, dus wat gevoeliger voor golven. Bovendien kwam ik er naderhand achter dat ik niet genoeg tijd had genomen om ‘m goed af te stellen, en dat ie daardoor continue overhelde naar links. Toen ik daarna ook nog wat aan het testen was om te sturen zonder roer, maar met het lichaam en er een golf aankwam ging ik ondersteboven!
 
De eerste keer dat dit ongepland gebeurde, en bovendien op zee. Maar ik had alle veiligheidsspullen mee om alleen aan boord te komen, en bovendien had mijn collega ook de veiligheidscursus gehad, dus het was niet eens nodig om het alleen te doen. Al met al was de Noordzee daar nog best koud om een paar minuten in te liggen. Maar met z’n tweeën toch makkelijk genoeg weer aan boord gekomen, en verder gepaddeld tot een klein verlaten eilandje, en daar brood gegeten. In de zon droogde ik snel genoeg weer op (je moet je eigenlijk altijd op de watertemperatuur kleden). En zo weer terug naar huis.
 
Eigenlijk best blij dat ik ondersteboven ging op zee: nu heb ik het meegemaakt, en alles ging gewoon heel goed. Grappig, ik kon merken dat ik kajakken in het Noors geleerd heb, want toen ik ondersteboven lag ging ik door alle stappen in het Noors “tar det med ro, du har god tid” (doe het rustig aan, je hebt alle tijd). En dat had ik dus ook :)
 
Bovendien was het leerzaam: neem de tijd om een kajak goed af te stellen, en gebruik niet steeds dezelfde kajak om “eenkennigheid” te voorkomen :)
 
 
 
Squall
Zondag, 2 juli 2006