Veiligheidscursus kayakking
 
Donderdagavond bij MX Sport een “våtdrakt” (een “wet suit”)  gekocht. Viel eigenlijk reuze mee in prijs (€ 50). Ik had namelijk een wet suit nodig voor de laatste van de drie cursusdagen met kayak: de veiligheidstraining.
 
Om 10.00u verzameld bij het clubgebouw waar we eerst uitleg kregen over de gevaren en dingen waar we op moeten letten met kayakken (het weer, juiste kleding & apparatuur en onze eigen grenzen) en over de plaatsen in de omgeving die moeilijker zijn. Daarna allemaal weer een kayak klaargemaakt en naar een strand/afgeschermd gebied in de buurt gekayakked voor de praktijktraining. (D’r zat toevallig een complete Turkse familie te picknicken, dus die hadden spektakel, en wij hadden publiek).
 
Verschillende technieken voor het terugvinden van de balans werden voorgedaan. En wat we moesten doen als we toch “om” gaan met de kayak.
 
Daarna zelf moeten oefenen. En het water was K~O~U~D !
Ik had beter de veiligheidstraining in de winter kunnen doen, dan hadden we in het zwembad geoefend, net als de anderen (zie foto). Een “wet suit” werkt op het principe dat het pak water opzuigt, en dat water wordt dan na verloop van tijd warm (van je lichaamswarmte) en dat geeft dan een isolerende werking. Maar de eerste keer krijg je dus koud water in je pak wat daar blijft zitten, koud en wel, tot je lichaam het opgewarmd heeft. Nu is het water hier denk ik een graad of 7-8, dus niet echt comfortabel!!!
 
De eerste truc was “kameraadredding” waarbij je met zijn tweeën bent, en de ene is om gegaan, en uit zijn kayak geklauterd. De ander houdt dan de boot op een bepaalde manier vast, terwijl de ander tussen de twee boten in er weer in kruipt van achteren. Samen met een collega (Marc) deze oefeningen gedaan en erg veel gelachen van het gehannes om in dat stomme bootje te komen!
 
Ondertussen begon de “wet suit” al lekker warm te worden, dus het werkt wel!
 
De andere truc was hoe je weer in een kayak kunt komen als je alleen bent en de goede spullen hebt meegenomen (verplicht).
 
De cursus was niet verplicht, maar ik was wel blij dat ik het gedaan heb. Toch wel zeer nuttig om het allemaal mee te maken en te oefenen.

Rond 15.00u waren we uiteindelijk klaar met het opruimen van de boten enz.
 
Voor de avond had Gunn wat mensen bij mij uitgenodigd van de zaterdagavondgroep om bij mij te BBQ’en. Maar de hele dag was het mistig geweest, dus het plan werd omgegooid. Snel een plan B gemaakt, waarin Gunn diner heeft gekookt voor ons allemaal en dat hebben we daarna bij mij opgegeten. Daarna rustig aangedaan met een soort Noorse “Trivial Pursuit”. Normaal gesproken red ik me wel bij dit soort spellen maar op al die vragen over Noorwegen heb ik natuurlijk geen antwoord!
 
PS: Ook al is het mistig, de zon is toch sterk en in een paar uur op het water kun je behoorlijk verkleuren!
 
 
Kayak
Zaterdag, 10 juni 2006