Fårikål & feestje
 
Langzaamaan wordt het hier herfst. Typisch de tijd voor “fårikål”, oftewel lamsvlees met kool.
 
En lekker gerecht wat voor mij al echt een herfsttraditie aan het worden. Helaas moet het gerecht eigenlijk vele uren staan voor het gegeten kan worden en dus komt het er eigenlijk nooit van om het te maken.
 
Om daar wat aan te doen had ik eigenlijk gepland om van het weekend wat mensen uit te nodigen en dan konden we allemaal fårikål eten.
 
Helaas serveerden ze vandaag al fårikål in de kantine op het werk. En tja, dat wil je niet twee keer in drie dagen eten, dus daar ging mijn plan. Maar ik vind het ook erg gezellig om zo’n typisch gerecht met zijn allen op het werk te eten. Dit is dan toch zo’n dag waarop echt iedereen warm eet tijdens de lunch en fårikål eet en samen een beetje zo’n “samen de herfst in” gevoel heeft ;)
 
Hmm...ander steekwoord voor deze dag “feestje”. Maar op 23 november echt geen flauw idee meer wat dat voor iets was op 29 september...
 
In elk geval, een recept voor fårikål:
 
Benodigheden:
  1.  1,5 kg fårikålvlees (lam)
  2.  1,5 kg kool
  3.  4 theelepels met zwarte pepper korrels (ongemalen)
  4.  2 theelepels zout
  5.  3 dl water
 
Snijd de kool in schijfjes (maantjes) en leg het vlees en de kool in laagjes in een pan. Strooi het zout en pepper tussen de verschillende lagen.
 
Voeg het water toe. Kook het water en laat het trekken op laag vuur tot het vlees donker wordt (1-2 uur*).
 
Serveer heet met gekookte (en ongeschilde) aardappelen.
 
Omdat het nogal lang duurt om dit klaar te maken is het het beste om een dubbele portie te maken zodat men de volgende dag nog meer heeft. Kennelijk wordt het alleen maar lekkerder als het nog een keer warm wordt gemaakt! (rare jongens die Noren!)
 
* = 3 uur wanner men schapenvlees gebruikt. In dat geval moet men voorkómen dat de kool te gaar gestoofd wordt, bijvoorbeeld door het pas later toe te voegen. Overigens geeft schapenvlees een wat sterkere smaak.
 
 
Kantine
Vrijdag, 29 september 2006